Universiteit Leiden

nl en

Wimar Bolhuis in het BNR Lobbypanel over de suikertaks

Docent Wimar Bolhuis was te gast in het programma Lobbypanel van BNR Nieuwsradio. In het programma pleit de docent voor de invoering van een suikertaks in Nederland.

Wimar Bolhuis

'Er moet een suikertaks komen in Nederland', opent Bolhuis zijn betoog. 'Staatssecretaris Blokhuis wil daar niet aan en dat is een heel slecht idee. Al 43 landen in de wereld hebben een suikerbelasting, waarvan tien in Europa. In die landen neemt de hoeveelheid suiker in frisdranken af en daarmee ook de suikerconsumptie, vooral onder kinderen. Als wij obesitas willen terugdringen, moeten we in Nederland zo snel mogelijk zoiets invoeren.'

De staatssecretaris zegt dat hij twijfels heeft over het effect van een suikertaks op lange termijn. 'Dat vind ik een flauw argument', zegt Bolhuis. 'Dan zou je pas in 2043 een suikertaks kunnen invoeren in Nederland. Volgens mij voeren we in Nederland ook op andere terreinen een beleid op veel kortere termijn. Die taks moet er gewoon komen.'

Beluister hier het gehele programma.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.