Universiteit Leiden

nl en

Willemijn Aerdts over de gevonden volgapparatuur in auto Russische diplomaat in Nederland

Willemijn Aerdts, docent verbonden aan ISGA, was bij verschillende nieuwsoutlets te gast om de vondst van een spionage-apparaat in de auto van een Russische militair attaché in Nederland te bespreken.

Als dit verhaal klopt, is Aerdts niet verbaasd. De vraag is wel waarom ze ermee naar buiten komen, want iedereen weet dat dit soort dingen gebeuren bij elkaar en het is een gebruikelijke manier van spioneren, legt Aerdts uit bij BNR: ‘Landen willen graag weten wat vertegenwoordigers van andere landen in hun land uitspoken: met wie ze praten, waar ze zijn.’.

OPCW

Een reden waarom Nederland een diplomaat zou willen volgen kan te maken hebben met de gebeurtenis van twee jaar geleden, toen Russische hackers het wifi netwerk van het OPCW wilden hacken, vertelt Aerdts bij NPO Radio 1. Dit willen voorkomen is reden genoeg om zulke spionageapparatuur in te zetten. Aerdts kan zich goed voorstellen dat Russische diplomaten na dit incident goed in de gaten worden gehouden, bespreekt ze bij NOS: ‘Veel landen sturen spionnen ook gewoon onder officiële titels. Dit is een militair attaché, maar het kan zijn dat die hier extra informatie probeert in te winnen.’

Ook maakt de gebeurtenis van twee jaar geleden dit incident extra dubbel, legt Aerdts uit bij BNR: 'Ze hebben twee jaar geleden zelf geprobeerd OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, te hacken. En nu ontbieden ze voor dit een Nederlandse diplomaat?'

Luister hier het fragment van NPO Radio 1

Luister en lees hier het stuk van BNR

Lees hier het volledige artikel van NOS

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.