Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert over mogelijke "verhuisboete" Unilever

Unilever overweegt toch in Nederland te blijven. Dit naar aanleiding van een wetsvoorstel van GroenLinks. BNR en de Volkskrant vroegen Jan Vleggeert, hoogleraar belastingrecht om zijn visie.

Unilever is op dit moment nog Brits-Nederlands, met twee hoofdkantoren en twee verschillende aandelen. Die structuur willen ze vereenvoudigen. Afgelopen juni maakte het bedrijf daarom bekend de twee Unilevers samen te willen voegen in één Britse rechtsvorm, met een hoofdkantoor in Londen. Het hoofdkantoor in Rotterdam zou daarmee verdwijnen. 

Het bedrijf vindt dat de initiatiefwet strijdig is met de Europese wetgeving, het Brits-Nederlandse belastingverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens Jan Vleggeert zijn het Europees recht en het belastingverdrag serieuze juridische hobbels.

Lees het artikel van de Volkskrant.

Luister het item op BNR

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.