Universiteit Leiden

nl en

Ben de Jong en Paul Abels in het AD over de spionagezaak tussen Nederland en Rusland

Ben de Jong en Paul Abels, beiden verbonden aan ISGA, bespreken in het Algemeen Dagblad de Russische bewering dat er in Den Haag spionageapparatuur is ontdekt in een van de auto's die door hun diplomaten worden gebruikt.

Weer een deuk in de relatie tussen Nederland en Rusland, nu Rusland woedend beweert dat er spionageapparatuur is ontdekt in een dienstwagen van de Russische ambassade. Selectieve verontwaardiging noemt De Jong het, als de beschuldigingen kloppen: ‘Elke veiligheidsdienst probeert dit bij vijandige inlichtingendiensten, het is volstrekt normaal.’. Abels betwijfelt of er wel echt door Nederland is gespioneerd ‘Het zou net zo goed een set-up van de Russen kunnen zijn om Nederland zwart te maken. De spionagewereld is een schijnwereld, waar niets is wat het lijkt.’

De Jong vertelt hoe het vrijwel niet te doen is om apparatuur ongezien te installeren, dan is de makkelijkste optie nog het plaatsen van een gps-tracker onder een auto. De Jong: ‘Zoiets is snel te doen, de technologie is ook al decennia oud.’

Belang bij publiciteit

De vraag is waarom Rusland de spionagezaak zo openbaar maakt. Normaal worden dergelijke zaken in stilte opgelost. Abels en De Jong vermoeden dat de beroerde relatie tussen Rusland en Nederland hier een rol in speelt. ‘Met weinig westerse landen is de relatie momenteel zo beroerd als met Nederland. Dat Nederland al jarenlang stelt dat Rusland achter de crash van MH17 zit, is tegen het zere been van Moskou.’

Rusland heeft mogelijk belang bij de publiciteit, stelt De Jong: ‘Rusland probeert in zijn betrekkingen met het Westen momenteel overal stennis te schoppen.’. Abels en De Jong denken ook dat het besluit om dit publiekelijk te behandelen zeker op hoog niveau genomen is: ‘Het is zeker langs Vladimir Poetin zelf of de Russische veiligheidsraad gegaan.’

Lees hier het volledige artikel van het Algemeen Dagblad

Dr. Ben de Jong is gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Voorheen was hij als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof.dr. Paul H.A.M. Abels is bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden (vestiging Den Haag). Zijn onderzoeksonderwerpen zijn (aan)sturing en functioneren van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vraagstukken van toezicht, rol en positie van de diensten in het bredere veiligheidsbestel, intelligence leadership, Inlichtingenvergaring als professie en ethiek van het inlichtingenwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.