Universiteit Leiden

nl en

Christian Tudorache in KIJK over ultrazwarte ‘stealth’ vissen

Sommige soorten diepzeevissen beschikken over een ultrazwarte huid die amper licht weerkaatst. Christian Tudorache, gedragsbioloog en visfysioloog aan het Instituut Biologie Leiden, noemt het een knappe aanpassing.

Photostomias guernei

In vakblad Current Biology is een publicatie verschenen over vissen met ultrazwarte schubben als camouflage. Bij zestien vissoorten is aangetoond dat hun huid minder dan 0,5 procent van het licht dat erop valt, reflecteert. Volgens Tudorache, niet betrokken bij de studie, zien diepzeevissen door het weinige licht dat er doordringt, heel goed in het donker. Een dergelijke aanpassing helpt om te overleven: ‘In zo’n barre omgeving als de diepzee ben je namelijk prooi en predator tegelijkertijd.’

Lees het artikel over vissen met ‘stealth-technologie’ in KIJK Magazine.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.