Universiteit Leiden

nl en

Uzume Wijnsma bij Focus over de mysteries van het Perzische Rijk

Het oude Perzische Rijk was immens. Toch bestaan er over de geschiedenis van dit vroege wereldrijk nog altijd veel onduidelijkheden. Promovenda Uzume Wijnsma brengt bij het radioprogramma Focus het eerste echte wereldrijk tot leven.

Haar fascinatie voor het oude Perzië begon op het moment dat ze in een boekenwinkeltje in Oxford de Historiën van Herodotus kocht. Hij vertelt in dit boek over de geschiedenis van het Perzische rijk, met name over de strijd tussen de Perzen en de Grieken. Wat het werk van Herodotus zo interessant maakt is de nauwkeurigheid van de schrijver. De levenswijze en gewoontes van de Perzen zijn tot in de kleinste details opgeschreven in de Historiën: informatie die historici anders vandaag de dag niet zouden kunnen terugvinden. Wijnsma stelt wel dat er kritisch naar de tekst gekeken moet worden. ‘Sommige informatie is erg nuttig, en komt ook overeen met bronnen die we hebben gevonden in de archeologie, maar andere verhalen moeten gewoon verhalen blijven.’ Zo zijn we er bijvoorbeeld redelijk zeker van dat er geen monsterlijke reuzenmieren hebben rondgelopen in India.

Het hele interview met Uzume Wijnsma bij Focus is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.