Universiteit Leiden

nl en

Tymon de Haas in de Volkskrant over de techniek van de bodemradar

Het kwam nog niet eerder voor dat een volledige Romeinse stad die niet is uitgegraven zo helder in beeld is gebracht. Door het gebruik van bodemradar konden archeologen en onderzoekers van de universiteiten van Gent en Cambridge gebouwen en straten tot in detail vastleggen.

Falerii Novi (gesticht in 241 voor Christus) ligt 50 kilometer ten noorden van Rome onder de grond. Het gebruik van een bodemradar systeem maakte het voor onderzoekers mogelijk om een gebied van 30 hectare af te speuren. Door de terugkaatsing van de elektromagnetische golven worden driedimensionale beelden van de Romeinse stad gemaakt. Naast dat het hele steden in kaart kan brengen, benoemt Tymon de Haas, Universitair docent aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, ook een ander voordeel van de bodemradar: ‘Het mooie aan de techniek van de bodemradar is dat we niet alleen een 3D-beeld krijgen van de bovenste resten, maar een doorsnee van de aardlagen. Zo kunnen we iets zeggen over de ontwikkeling van de stad door de tijd heen.’

Beperkingen

Het gebruik van de bodemradar heeft echter wel zijn beperkingen. ‘Met bodemradar kunnen niet alle resten worden ontdekt en kan slechts in zeer beperkte mate iets worden gezegd over datering en chronologie. Voor nauwkeurige datering blijven archeologen afhankelijk van opgravingen, waarbij aardlagen met bijvoorbeeld de koolstofmethode worden gedateerd’, zegt De Haas. ‘Bovendien is onderzoek met de radar, mede vanwege de grote hoeveelheid data die moet worden verwerkt, arbeidsintensief en duur.’

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.