Universiteit Leiden

nl en

Strijd om meer vrijheden verpleeghuisbewoners is ontbrand

Advocaat Liesbeth Zegveld heeft namens familieleden van verpleeghuisbewoners zorgminister Hugo de Jonge per brief een ultimatum gesteld in verband met de coronamaatregelen.

Aart Hendriks

Als De Jonge niet voor woensdag 'duidelijk communiceert dat de zorginstellingen de fundamentele mensenrechten van bewoners en familie hebben te respecteren', begint Zegveld namens familieleden van verpleeghuisbewoners een procedure tegen de Staat. De vraag is dan in hoeverre zorgorganisaties vrijheden van bewoners mogen opgeven om het coronavirus buiten de deur te houden, en in welke mate zij daarin strenger mogen zijn dan de richtlijnen van het RIVM.

Het is volgens hoogleraar Gezondheidsrecht Aart Hendriks nog maar de vraag of een juridische procedure ergens toe zal leiden. 'Hoewel instellingen in de rechten van hun bewoners treden, vrees ik dat de angst voor het virus dusdanig in de pori├źn van de samenleving zit, dat een rechter de maatregelen het voordeel van de twijfel zal gunnen.' 

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.