Universiteit Leiden

nl en

In hoeverre is de zestigminsamenleving haalbaar?

Met de dreiging van een tweede COVID-golf laait de discussie over de aanpak van het kabinet weer op hoe de economische schade zoveel mogelijk te beperken. Geluiden gaan op om zestigplussers te isoleren.

Gelijke behandeling

Aart Hendriks, hoogleraar gezondheidsrecht ziet niet voor zich hoe zestigplussers verplicht zou kunnen worden te isoleren. Het is volstrekt onhaalbaar, zegt hij hierover in het Financieel Dagblad. Om maar een voorbeeld te noemen. Scholen zouden met deze maatregel zonder een deel van hun docenten zitten. Hendriks begrijpt de wens wel. Vanuit gezondheidsperspectief zijn er goede redenen voor. Rekening houden met leeftijd zou niet nieuw zijn.

Hendriks: ‘Feitelijk doen we het voor de jongste categorie al. Kinderen tot 12 jaar kregen meer vrijheid.’ Alle zestigplussers verplicht in quarantaine sturen is van een andere orde. Een gezonde zeventiger die naar de rechter stapt om dat aan te vechten zou de zaak volgens Hendriks winnen. De rechter zal zo’n noodmaatregel toetsen aan artikel 1 van de Grondwet, dat zegt dat de overheid gelijke gevallen gelijk zou moeten behandelen. Een leeftijdsgroep uitsluiten is niet gerechtvaardigd en zou bovendien ook proportioneel moeten zijn. Dat is hier niet het geval.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.