Universiteit Leiden

nl en

Wat betekent de coronacrisis voor de klimaatonderhandelingen?

Eind 2019 werd de Leidse rechtenstudente Aoife Fleming gekozen als VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Wat betekent de coronacrisis voor de internationale klimaatonderhandelingen?

Aoife Fleming

Onlangs werd bekend dat de Klimaatconferentie van Glasgow 2020 (COP26) is uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Op het eerste gezicht lijkt dit uitstel niet heel erg, zegt Aoife op Duurzamestudent.nl.

'Als landen echt bereid waren geweest cruciale beslissingen te nemen die een koerswijziging naar 1.5 graad in gang kunnen zetten, hadden ze dat de eerste twee keer al kunnen doen. Toch is dat niet het hele verhaal. Internationale druk vanuit de civil society neemt elk jaar toe. Afgelopen jaar werd er in de onderhandelingszalen meermaals gerefereerd aan de wereldwijde klimaatstakingen. Dit zijn natuurlijk alleen maar woorden, maar in de internationale politiek zijn woorden wel ontzettend belangrijk. En ondanks dat onderhandelingen soms veel te traag gaan, kunnen mondiale problemen zoals klimaatverandering alleen worden opgelost door een mondiale aanpak.'

Lees het hele artikel op Duurzamestudent.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.