Universiteit Leiden

nl en

Huub de Groot in Trouw over fotosynthese

Een Europese samenwerking tussen onderzoekers heeft een nieuwe stap gezet in de richting van kunstmatige fotosynthese. Hoogleraar Biofysische organische chemie Huub de Groot geeft in Trouw commentaar.

Fotosynthese, het biochemische proces waarmee planten energie uit zonlicht vastleggen, is uitermate complex. Franse en Duitse onderzoekers zijn er in geslaagd om dit proces gedeeltelijk na te bootsen in microscopisch kleine waterdruppels. Hoogleraar Huub de Groot, een expert op het gebied van fotosynthese noemt de doorbraak in dagblad Trouw erg slim.

De Groot: 'Instabiliteit is een groot probleem van kunstmatige fotosynthese. De keten van betrokken enzymen, eiwitten, gaat heel makkelijk kapot, zeker als je ze in het zonlicht brengt. In deze cyclus lijken geen tussenproducten te ontstaan die energieverlies of schade geven. Dat is langs puur artificiĆ«le weg nog niet gelukt.'

Lees het hele artikel in Trouw hier terug.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.