Universiteit Leiden

nl en

Botst het dragen van mondkapjes met het nikabverbod?

Reizigers mogen vanaf juni niet de tram of trein in zonder mondkapje. Maar in het ov mag je geen gezichtsbedekkende kleding dragen. In hoeverre botst dit nieuwe gebod op het nikabverbod?

Michiel van Emmerik

Wie een mondkapje op heeft, is lastig te herkennen. Enkel een paar ogen verraadt de identiteit van de drager, kenmerkende gelaatstrekken zitten verstopt achter een stuk stof. Net als bij nikabs, die sinds augustus niet meer gedragen mogen worden op verschillende publieke plekken.

Als hoofddocent staats- en bestuursrecht Michiel van Emmerik een mondkapjesweigeraar zou moeten verdedigen, zou hij zich focussen op het woordje 'kleding', zegt hij in Trouw. 'Het is namelijk twijfelachtig of een mondkapje binnen die categorie valt. Die lapjes bedekken niet het hele gezicht, anders dan bij nikabs zie je naast de ogen ook de wenkbrauwen en het voorhoofd.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.