Universiteit Leiden

nl en

'Via stapsgewijs opheffen belemmeringen straks terug naar 'normale' economie'

Door het coronavirus is een groot deel van de economie stilgevallen. De regering heeft sommige activiteiten verboden, veel bedrijven hebben vrijwillig op de pauzeknop geduwd. Wie bepaalt wanneer we weer terugschakelen naar 'normaal' en hoe zou dat proces moeten verlopen?

Wimar Bolhuis

Veel bedrijven zijn vrijwillig dichtgegaan. Zo sloot Ikea de deuren omdat het personeel daarop aandrong. Hoe valt zo'n keten te overtuigen om straks opnieuw open te gaan, terwijl zijn werknemers misschien nog onwillig zijn en klanten te bang om al te komen winkelen?

'De overheid zal de regeling voor de werktijdverkorting stapsgewijs kunnen afbouwen, afhankelijk van de kwetsbaarheid van de sector', zegt universitair docent Wimar Bolhuis in Het Financieele Dagblad (€). Ondernemers die nu al hun omzet verliezen, krijgen van de overheid 90 procent van de totale loonkosten vergoed. Dat percentage neemt af naarmate de omzet hoger ligt. Als de helft van de omzet is weggevallen, is dat bijvoorbeeld 50 procent, en als dat maar een kwart is slechts 22,5 procent. 'Dit betekent dat het kabinet een analyse maakt van welke sectoren kansrijk zijn om weer omzet te maken, en dus geld te verdienen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.