Universiteit Leiden

nl en

'Musea en operahuizen zullen het nog lang heel moeilijk hebben'

De culturele sector, die op slot zit door de coronapandemie, moet dringend op zoek naar manieren om toch nog geld te verdienen.

Wimar Bolhuis

De coronacrisis brengt een ongekende dreun toe aan culturele instellingen. In nieuwsberichten vliegen de bedragen je om de oren. In de Verenigde Staten werd de schade op 7 april, tot dan toe, geschat op $4,5 miljard. In Nederland gaan schattingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uit van tussen de €85 miljoen en €100 miljoen omzetverlies per week. 

Vooralsnog lijkt het 'nieuwe normaal', met anderhalve meter afstand tussen de gasten, juist meer geld te gaan kosten dan dat het opbrengt, zegt universitair docent Wimar Bolhuis in Het Financieele Dagblad (€). 'De belangrijkste opdracht van de regering wordt straks om de samenleving ervan te overtuigen dat het nu weer veilig is. Om de economie weer op het peil te krijgen van voor deze crisis, moet je iedereen meekrijgen. Dus ook degenen die het terughoudendst zullen zijn uit angst voor hun gezondheid, waaronder de ouderen. Ik verwacht daarom dat bijvoorbeeld musea en operahuizen het nog een hele tijd moeilijk zullen hebben.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.