Universiteit Leiden

nl en

Jan van der Grinten: noodverordening tegen samenkomsten bedreigt privésfeer

Het verbod op samenkomsten moet niet voor binnenshuis gelden, daarvoor is het te onduidelijk.

Jan van der Grinten

Dat betoogt docent Overheidsaansprakelijkheidsrecht Jan van der Grinten in de Volkskrant, in een opiniestuk dat hij samen met VU-hoogleraar Jon Schilder schreef. 

'Wij hebben alle begrip voor de maatregelen van het kabinet', schrijft het duo. 'Op één onderdeel kunnen wij echter de noodverordening die naar aanleiding daarvan is gemaakt, niet volgen. Dit betreft het verbod op samen­komsten.'

'Samenkomsten zijn namelijk niet alleen verboden in de publieke ruimte, maar ook thuis. Een dergelijk verbod is een beperking in de privésfeer van burgers die veel verder gaat dan wat het kabinet had aangekondigd. Justitieminister Ferd Grapperhaus zei op de persconferentie van 23 maart over verjaardagsfeestjes thuis nu juist: "Thuis is in ons land nog altijd de ­privésfeer."'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.