Universiteit Leiden

nl en

Christopher Green in NRC en Trouw over de identiteit van Noord-Koreaanse vluchtelingen

In zijn proefschrift ‘Pride, Prejudice and Manchurian Heritage: North Korean Migrants and Memories of a Land Left Behind’, bepleit Christopher Green dat onze blik op Noord-Koreaanse vluchtelingen te simpel is. NRC en Trouw interviewden Christopher Green over zijn bevindingen.

Christopher Green nam enquêtes af onder 328 Noord-Koreaanse overloper-migranten die in Zuid-Korea leven, dat is zo’n 1,5% van de totale Noord-Koreaanse migrantengemeenschap in Zuid-Korea. Hoewel de Noord-Koreaanse staat er een racistische conceptie van nationale identiteit op nahoudt, zien Noord-Koreanen hun identiteit als veel complexer dan door de overheid opgelegde identiteit. ‘De Noord-Koreaanse identiteit wordt gevormd op basis van hun eigen ervaringen, die weer mede bepaald zijn door de generatie en locatie waar mensen opgroeien.’

Ook rekent Green af met het idee dat Noord-Koreanen gehersenspoeld zijn en niet in staat om kritisch over hun eigen identiteit te denken. ‘Het zijn mensen, net als wij. Ze groeien toevallig op in een land met zwakheden en onderdrukking. Daar proberen ze het beste van te maken.’

Lees het hele interview met Christopher Green in Trouw hier. Hier vind je het interview met Christopher Green in NRC. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.