Universiteit Leiden

nl en

Alumna Aileen Ye over het project Blue Nile

Aileen Ye heeft in 2019 de BA International Studies afgerond en is bestuurslid bij het Leiden University Green Office (LUGO). Ook werkt ze mee aan Blue Nile, een documentaire waarin de effecten van klimaatverandering bekeken worden vanuit het perspectief van een Ethiopische koffieplantage. In de nieuwsbrief van het LUGO vertelt ze meer over dit project.

De plantage waar de film zich op focust is de Yukro coöperatie, waar meer dan honderd vrouwen werken om koffie te planten, te oogsten en te serveren. Door klimaatverandering stijgen de temperaturen en is er minder neerslag, wat desastreuze effecten kan hebben op de oogst en dus ook op het inkomen van deze vrouwen. Ye hoopt dat de documentaire door het benadrukken van de complexiteit van de menselijke aard ten tijde van klimaatveranderingen, een hartverwarmend verhaal kan toevoegen aan een onderwerp wat vaak wordt overschaduwd door wanhoop. ‘Nu de wereld vervalt in letterlijke chaos, is het lastig visualiseren wat we kunnen doen en wat de toekomst voor ons in petto  heeft. Via deze documentaire hoop ik zingeving te krijgen en een richting die ik in kan slaan met het oog op deze universele dreiging.’ Over hoe je het beste duurzaam kan leven, zegt ze dat je het het beste kan combineren met iets wat je leuk vind, zodat het betekenisvol is. ‘Think small, then aim big.’

Meer informatie over de documentaire is beschikbaar op de website van Blue Nile.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.