Universiteit Leiden

nl en

Wereldnieuws: elf ruimterotsen op ramkoers met de aarde

De ontdekking dat elf planetoïden mogelijk met de aarde zullen botsen is wereldnieuws. Het onderzoek van drie Leidse sterrenkundigen verscheen wereldwijd op meer dan 190 nieuwssites, van Amerika tot China. Ze ontwikkelden en trainden hiervoor een kunstmatig neuraal netwerk.

De onderzoekers doopten hun neurale netwerk om tot de Hazardous Object Identifier, oftewel HOI. Het netwerk vond elf planetoïden die tussen het jaar 2131 en 2923 dichterbij dan tien keer de afstand aarde-maan komen en groter zijn dan honderd meter in doorsnee. De astronomen publiceerden hun bevindingen in het vakblad Astronomy & Astrophysics. Daarnaast schreef eerste auteur John D. Hefele een blogpost voor NatureIdentifying Earth-impacting asteroids using an artificial neural network

Hieronder een selectie van de media die over de Leidse ontdekking schreven. 

Nederlandstalig

Anderstalig

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.