Universiteit Leiden

nl en

Peter Burger bij Pointer over coronanepnieuws

De eerste Nederlandse besmettingen met het coronavirus leidden tot twintig wijdverspreide berichten op Twitter met misinformatie. Ook verschenen lijsten met onbevestigde aantallen besmettingen en samenzweringstheorieën die beweren dat de ziekte met opzet wordt verspreid. Peter Burger vertelt over het effect van nepnieuws.

Burger waarschuwt dat in een kleine gemeenschap misinformatie een enorme invloed kan hebben. 'Als mensen geloven dat personeel van een bedrijf besmet is, dan kan dat hele vervelende gevolgen hebben.' Daarnaast bleek uit het onderzoek van Pointer dat misleidende berichten discriminatie kunnen aanwakkeren, aangezien er vaak verbanden worden gelegd tussen het coronavirus en immigratie, de islam en Chinese complottheorieën. Echter stelt hij ook dat er geen direct gevolg is voor de volksgezondheid. 'Je hoort een hoop gekke dingen, maar het blijkt dat mensen min of meer handelen naar de informatie die de overheid ze aanreikt.' Burger neemt als voorbeeld een nepbericht over citroensap als alternatief voor chemotherapie. Dat bericht was enorm populair op Facebook, maar in de praktijk blijkt niet dat iemand dat daadwerkelijk heeft overwogen.

Lees het hele artikel met Peter Burger op de website van Pointer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.