Universiteit Leiden

nl en

Lara Weiss over Leidse opgravingen in Sakkara

Vanaf 10 maart is in het Rijksmuseum van Oudheden een kleine tentoonstelling te zien over de Egyptische dorp Sakkara, waar al sinds 1975 onderzoek wordt uitgevoerd. Egyptologe en leider van het opgravingsteam Lara Weiss vertelt in het Leidsch Dagblad over de opgravingen in Sakkara en de nieuwe technieken die worden gebruikt.

De woestijn bij Sakkara werd duizenden jaren lang gebruikt als begraafplaats voor belangrijke personen in het oude Egypte. In al die jaren van onderzoek is er nogal wat veranderd, vertelt Lara Weiss. ‘Vroeger werd vooral per graf gekeken. We willen nu juist de verbanden leggen tussen de graven en die in het geheel in de tijd plaatsen. We willen in kaart brengen hoe mensen gebruik maakten van het landschap en wat de religieuze tradities in Sakkara voor hen betekenden. Wie liet zijn graf op een bepaalde plaats bouwen, en waarom?’

Onder andere Maya (de schatbewaarder van Toetanchamon) en zijn vrouw Merit hebben er hun graf. ‘Als je je realiseert dat Maya en Merit daar ooit hebben rondgelopen daar, dan gaan die beelden leven. Ineens worden het twee echte mensen. Je vraagt je af: hoe hebben ze aangekeken tegen de piramide, die daar in hun tijd al duizend jaar stond?’

Tegenwoordig wordt bij opgravingen 3D-techniek gebruikt. Weiss: ‘Door om de paar dagen 3D scans maken van de plek, kunnen we precies in kaart kunnen brengen waar wat heeft gelegen. Op die manier kun je het opgravingsproces tastbaarder maken voor publiek, maar je kunt ook, stel dat het ooit nodig is, precies achterhalen en reconstrueren wat de oorspronkelijke situatie is geweest.’

Meer lezen?

Lees het complete artikel op de website van het Leidsch Dagblad.

De tentoonstelling Leven in een dodenstad is vanaf 10 maart te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.