Universiteit Leiden

nl en

Carel ten Cate kritisch over papegaaien met aanleg voor statistiek

Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland beweren te hebben aangetoond dat een bepaalde papegaaiensoort in staat is om kansberekeningen te maken. Ze publiceerden erover in het wetenschappelijke blad Nature Communications. Hoogleraar Gedragsbiologie Carel ten Cate van het Instituut Biologie Leiden is niet overtuigd.

Carel ten Cate

Kea’s, een papegaaiensoort uit Nieuw-Zeeland, staan bekend als slimme vogels. Uit experimenten waarin de vogels bepaalde keuzes moeten maken, hebben de wetenschappers afgeleid dat de kea’s kansen kunnen inschatten. Gedragsbioloog Carel ten Cate, die niet betrokken is bij het onderzoek, is kritisch over de gebruikte methode: ‘Het is lastig om voor dit soort onderzoek een goed experiment op te zetten.’

Lees het artikel bij de Volkskrant of in De Morgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.