Universiteit Leiden

nl en

Student Joana op AD.nl over haar strijd tegen seksueel geweld

In enkel een lichtblauwe bh en spijkerbroek marcheerde Joana Cavaco (25) vorig jaar door Rotterdam. In een interview met het AD vertelt ze over haar persoonlijke strijd tegen seksueel geweld en victim blaming.

Joana Cavaco. Foto: Sanne Donders

Joana komt uit Portugal en studeert International Studies aan de Universiteit Leiden. Ze noemt zichzelf een feminist en voelt zich verbonden met de lhbti-gemeenschap. Dat zat misschien altijd al in haar, maar kwam pas echt tot uiting toen ze zich in Rotterdam vestigde. In Portugal groeide ze op in een conservatief klimaat. Haar moeder barstte dan ook niet bepaald uit elkaar van trots toen ze zag dat haar dochter in een bh door de straten van Rotterdam liep. 

Cavaco: ‘We moeten praten over seksueel geweld en we moeten het hebben over wat er beter kan. Als er niet over wordt gepraat, verandert er ook niks. In Nederland zijn we al best ver met het gesprek, maar nog niet ver genoeg.’

De Portugese studeert International Studies in Leiden en voelt zich in Rotterdam vrijer dan in Lissabon, waar ze voorheen woonde. De boodschap van die lichtblauwe bh was dat Cavaco zich niet wil verbergen, zodat ze niet lastig gevallen wordt door mannen. ‘Geweld tegen vrouwen is een probleem. Er moet iets veranderen en daarvoor moet je soms luid zijn. En naakt’, betoogt ze.

Meer weten?

Lees het hele interview op AD.nl. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.