Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues over etnisch profileren bij de Koninklijke Marechaussee

Gedupeerden zijn een rechtszaak begonnen tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Peter Rodrigues, hoogleraar immigratierecht zegt dat etniciteit nooit het belangrijkste criterium mag zijn om iemand staande te houden en verwijst naar een eerdere uitspraak van de Hoge Raad.

 „Officieel zegt de Marechaussee dat etniciteit maar een van de factoren is, maar uit onderzoek blijkt dat meestal wel de doorslaggevende reden te zijn”, aldus Rodrigues.
 Rodrigues denkt niet dat de Marechaussee veel minder effectief wordt wanneer etniciteit als selectiecriterium wordt verboden. „Het is al lang niet meer zo dat iedereen in Nederland wit is en gekleurde mensen van buiten komen. Dit gegeven draagt eraan bij dat het negatieve effect van etnisch profileren groot is, omdat Nederlanders met een donkere huidskleur zich gediscrimineerd voelen”, aldus Rodrigues.

Lees het volledige NRC-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.