Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappelijk onderzoek leidt tot verbod op landbouwgif thiacloprid

Jaren van wetenschappelijk onderzoek gingen er aan vooraf: De Europese Commissie heeft een Europees verbod ingesteld op het veelgebruikte bestrijdingsmiddel thiacloprid, meldt Trouw op maandag 13 januari. Volgens de commissie brengt het bestrijdingsmiddel risico’s voor het milieu en de gezondheid met zich mee. In het nieuwsbericht besteedde Trouw ook aandacht aan het onderzoek van hoogleraar Ecotoxicologie Martina Vijver naar het gif.

Verrassende Leidse resultaten laten schadelijkheid zien

Het middel thiacloprid behoort tot de zogeheten neonicotinoïden, een bepaald type chemische stoffen die veelvuldig gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. Vanwege zijn schadelijke effecten voor insecten wordt thiacloprid ook wel ‘bijengif’ genoemd. Vorig jaar mei kwamen Martina Vijver en collega’s met verrassende resultaten uit hun buitenlaboratorium het Levend Lab: insecten zoals watervlooien bleken vele malen gevoeliger voor het middel dan op basis van regulier labonderzoek werd aangenomen. Volgens de onderzoekers komt dat doordat insecten in de natuur – zoals het Levend Lab – zelf op zoek moeten naar eten, terwijl ze in een laboratorium gevoerd worden.    

Vijver pleit er nu voor dat de complete groep met neonicotinoïden in een sneller traject onderzocht moet worden door Europese experts, ‘waarbij er specifiek gelet moet worden op de overeenkomsten in de stofgroep’.

Lees meer:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.