Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek in Levend Lab: bestrijdingsmiddel in natuur veel schadelijker dan in lab

Het bestrijdingsmiddel thiacloprid is in de natuur vele malen schadelijker voor watervlooien en andere insecten dan was ingeschat op basis van labtesten. Dat blijkt uit onderzoek in het Levend Lab onder leiding van Martina Vijver. Actualiteitenprogramma Zembla reconstrueerde hoe Europese toelatingsautoriteiten de studie niet meer meenamen in een herbeoordeling van het middel.

Lees het artikel en bekijk de uitzending op de website van Zembla: Video: 'Bijengif' veel schadelijker dan gedacht, onderzoek wordt genegeerd

Oproep aan Nederlandse topambtenaren en minister

De Europese lidstaten hebben het definitieve besluit over de hertoelating van de stof nog niet genomen. Hierover beslissen de verantwoordelijke ambtenaren volgende week. Vijver en collega's boden daarom hun twee publicaties aan aan het CTgB, de verantwoordelijke beoordelingsinstantie in Nederland. Vijver: 'We hopen dat ons pleidooi nog opgepikt wordt en via de topambtenaren en minister Schouten nog naar de Europese Commissie (EFSA) gaat.'

Verdere berichtgeving

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla besteedden ook andere media aandacht aan het onderzoek en de toelatingsprocedure van thiacloprid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.