Universiteit Leiden

nl en

Voorzitter Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wil Poolse tuchtkamer met spoed op non-actief zetten

De omstreden Poolse tuchtkamer is een van de verschillende juridische hervormingen die de PiS, de Poolse nationalistische regeringspartij, sinds 2015 heeft doorgevoerd. De tuchtkamer maakt het mogelijk rechters boetes op te leggen, te laten degraderen of te ontslaan. Von der Leyen is van mening dat de hoogste Europese rechter de tuchtkamer op pauze moet zetten. Michiel Luining, docent aan het Instituut Bestuurskunde, reageert in een artikel op NU.nl.

Het Europese Hof van Justitie maakte in november al duidelijk aan Polen dat deze tuchtkamer, die indirect politiek gekozen wordt, in strijd is met de Europese regels en bovendien de onafhankelijkheid van de rechtsstaat ondermijnt. Toch legde de Poolse regering zowel deze waarschuwing als het hierop gebaseerde oordeel van het Poolse hooggerechtshof naast zich neer.

Interim-maatregel

Op dit moment loopt al een rechtszaak tegen Polen, die is aangespannen door de Europese Commissie. Luining zegt hierover dat deze procedures vaak maanden of zelfs jaren kunnen duren. Om in de tussentijd eventuele schadelijke activiteiten te beperken, is het mogelijk een interim-maatregel aan te vragen bij het Hof. Deze interim-maatregel zou zorgen dat de werkzaamheden van de tuchtkamer op non-actief worden gesteld tot de definitieve uitspraak van het Europese Hof.  Mocht Polen dit negeren dan hangt het land een hoge dwangsom boven het hoofd, aldus Luining.

Luining: ‘Mede dankzij deze maatregel is het hooggerechtshof in Polen nog onafhankelijk’. Bovendien verwacht Luining dat het Hof het verzoek van Von der Leyen zal accepteren, omdat Polen eerder het vonnis van het eigen hooggerechtshof naast zich neer had gelegd. ‘Nu die jurisprudentie bestaat, zal het Hof zeggen dat het te belangrijk is en daarom een interim-maatregel afvaardigen’, verwacht Luining.

Lees het volledige artikel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.