Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk over de geopolitieke strijd in NL rondom de chipmachines van ASML tussen de VS en China

In het artikel (NRC) van 21 januari 2020 blijkt dat chipmaker ASML wenst te exporteren naar China, maar dat de vergunning hiervoor uitblijft. Afgelopen zomer werd de aanvraag door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) opeens stilgezet, nadat (volgens persbureau Reuters) druk werd uitgeoefend vanuit de VS. Rob de Wijk, Hoogleraar International Relations and Security, bespreekt in dit artikel hoe Nederland zich in deze situatie kan opstellen.

Nu Nederland via Chipmaker ASML terecht is gekomen in de geopolitieke strijd tussen de VS en China, groeit de bezorgdheid. Vragen als hoe Nederland de twee grootmachten te vriend kan houden spelen een rol. Rob de Wijk ‘Gefeliciteerd Nederland, hier gaan we dus nooit uitkomen.’ De beslissing om eventueel te mogen exporteren moet worden genomen door een aparte afdeling binnen BZ die ‘gevoelige’ exportvergunningen boordeelt. Een groep van tien ambtenaren waaraan van alle kanten getrokken wordt: inlichtingendiensten, andere ministeries en ook ASML zelf. Bovendien begonnen de Chinese en Amerikaanse ambassades zich te mengen in de discussie.

Gewenste achterstand

De VS willen China op achterstand houden zodat het geen zelfstandige chipindustrie kan bouwen. Om die reden hopen de VS dat deze blokkade, het niet kunnen exporteren van de chipmachines, uitwerkt in die gewenste achterstand voor China. Wat moet Nederland doen? Volgens De Wijk zou Nederland nu vooral ‘niets’ moeten doen: de keuze is: ruzie maken met de VS of ruzie maken met China. Stel de keuze uit. Misschien waait er straks wel een andere politieke wind in Washington.

Lees het volledige artikel in het NRC hier.

Lees ook het andere artikel van de Dagelijkse Standaard hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.