Universiteit Leiden

nl en

Pablo Mendes de Leon over Cubaanse dissidenten en Aruba Airlines

De VN vraagt de Nederlandse regering om opheldering over de uitzetting van twee Cubaanse dissidenten door de nationale luchtvaartmaatschappij van Aruba.

Pablo Mendes de Leon

Volgens de Cubanen moesten ze onder dwang hun thuisland verlaten. Aruba Airlines zegt dat de mannen vrijwillig hebben gereisd. 

Het programma Nieuwsuur heeft documenten in handen die erop wijzen dat Aruba Airlines in handen is van een Venezolaan. Dat druist in tegen de Arubaanse wet, die voorschrijft dat een Arubaan eigenaar moet zijn. Het Venezolaanse regime onderhoudt nauwe banden met het communistische regime in Cuba.

Pablo Mendes de Leon, hoogleraar Lucht- en Ruimterecht, bestudeerde de documenten en noemt het een schimmige constructie en stelt dat eigenaar en zeggenschap van Aruba Airlines inderdaad niet Arubaans zijn.

Dat plaatst het verhaal van de Cubaanse dissidenten in een nieuw licht. De regimes van Venezuela en Cuba zijn bevriend en bewijzen elkaar allerhande diensten. Het is niet ondenkbaar dat het Venezolaanse regime Aruba Airlines gebruikt in een een-tweetje met Cuba, schrijft Nieuwsuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.