Universiteit Leiden

nl en

'Opsplitsen Belastingdienst lost de problemen niet op'

De Belastingdienst gaat flink op de schop en krijgt twee staatssecretarissen voor drie aparte afdelingen. Is dat de oplossing voor de problemen?

Hans Gribnau

De coalitie besloot dat de diensten Toeslagen en douane worden afgesplitst van de Belastingdienst. De drie afdelingen krijgen elk hun ambtelijke leiding en komen onder de verantwoordelijkheid van twee staatssecretarissen. 

De opsplitsing zorgt ervoor dat de afdeling toeslagen niet meer ondersneeuwt in het grote geheel van de Belastingdienst, zegt hoogleraar Belastingrecht Hans Gribnau in het Nederlands Dagblad (€). 'Maar als dit de oplossing moet zijn, verandert er weinig.' De problemen van de Belastingdienst zijn complex, zegt Gribnau. Hij wijst op de strenge regels voor toeslagen sinds de Bulgarenfraude en de automatisering bij de fiscus. 'Terwijl het vaak gaat om ingewikkelde situaties die vragen om een genuanceerde beoordeling.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.