Universiteit Leiden

nl en

Carel ten Cate in de Volkskrant over prosociale papegaaien

De Volkskrant schrijft over een studie waaruit blijkt dat grijze roodstaartpapegaaien hulpvaardig zijn, zelfs tegenover onbekende soortgenoten. Hoogleraar gedragsbiologie Carel ten Cate van het Instituut Biologie Leiden is onder de indruk van het onderzoek.

Grijze roodstaartpapegaai

‘Dit is echt heel zeldzaam’, aldus Ten Cate. ‘Wat die papegaaien laten zien is indrukwekkend.’ De hoogleraar is niet betrokken bij het onderzoek, dat is uitgevoerd bij het Max Planck Instituut voor Ornithologie in Duitsland.

In de studie hielpen grijze roodstaartpapegaaien soortgenoten, zonder er direct iets voor terug te krijgen, door muntjes aan te reiken waarmee de andere papegaaien voedsel konden krijgen. Duidelijk een vorm van prosociaal gedrag, volgens Ten Cate.

Lees hier verder over het onderzoek en duiding door de Leidse gedragsbioloog:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.