Universiteit Leiden

nl en

Tarlach McGonagle over de zwarte pietendiscussie op sociale media

De voor en tegenstanders van zwarte piet buitelen over mekaar heen op sociale media en doen daarmee ook een poging om elkaars kanaal offline te halen. De sociale media platformen worstelen hier overduidelijk mee. De platformen hebben echter wel de rol van poortwachter in de online omgeving zegt Tarlach McGonagle, hoogleraar Mediarecht en Informatiesamenleving.

Onduidelijke wetgeving

De platformen zijn terughoudend om content offline te halen. Het moeilijke is dat sommige dingen zoals haatzaaien of erg negatieve stereotypen niet eenduidig gedefinieerd zijn in het internationale of Europese recht. Ze verschuilen zich nu nog achter een rookgordijn van hun eigen voorwaarden. Onder druk van Europese politici is het de taak van de platformen om een balans te vinden tussen de vrijheid van meningsuiting en overtredingen daarvan. De praktijk wijst echter uit dat zelfs internationale rechters daar geen duidelijke definitie van hebben, kun je je voorstellen hoe moeilijk het is voor dit soort techbedrijven, die niet dezelfde juridische expertise hebben. Het gevaar daarvan is dat zij te veel content offline halen, uit angst dat zij juridisch aansprakelijk gesteld worden. Aan de andere kant is er ook het risico dat ze te terughoudend zijn, aldus McGonagle.

Lees het volledige NU.nl artikel

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.