Universiteit Leiden

nl en

Jan Melissen op Politico.eu over diplomatie

Jaren geleden zei Winston Churchill; 'jaw to jaw is better than war'. Daarom is de kwaliteit van het 'jaw to jaw' en diplomatie belangrijk. Helaas laat de kwaliteit van de diplomatie tegenwoordig te wensen over.

Het contact tussen wereldleiders wordt steeds persoonlijker, iets wat volgens de Britse diplomaat Harold Nicolson geen goede ontwikkeling is. 'Bij diplomatie draait het om de kunst van het onderhandelen over ratificeerbare en daarmee betrouwbare documenten. Het draait zeker niet om de kunst van het converseren.'

Vertrouwen

Volgens Jan Melissen, universitair hoofddocent aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden is het tegenwoordig niet makkelijk om mensen in de Europese bestuurskamers te vertrouwen. 'Er wordt gezegd dat het allemaal transactioneel aan het worden is op diplomatiek niveau. Het vertrouwen wordt ondermijnd. En dat komt het internationale systeem bepaald niet ten goede.' De manier waarop diplomatie opereert is aan het veranderen, zoals bijvoorbeeld de Trumpiaanse diplomatieke methode. Maar volgens een Duitse diplomaat is die methode waarschijnlijk lang niet zo effectief. 'De huidige Amerikaanse diplomatie is minder effectief in het verdedigen van de Amerikaanse belangen dan de huidige regering lijkt te geloven.' Melissen gelooft dat de tijd is aangebroken om ons hard te maken voor de beschavende werking van diplomatieke waarden en diplomatie. 'Maar vanuit een verkiezingsperspectief is het misschien beter om dat niet al te hard van de daken te schreeuwen.'

Je kunt het volledige (Engelstalige) artikel op de website van Politico lezen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.