Universiteit Leiden

nl en

Stripverhaal vertelt over emancipatiebeweging gehandicapten

Naar schatting is ongeveer tien tot vijftien procent van de wereldbevolking gehandicapt. De onderzoekers in het ERC-project Rethinking disability laten zien hoe emancipatiebewegingen het onderwerp op de mensenrechtenagenda kregen. Hun onderzoek is nu omgezet in een stripverhaal.

De Leidse onderzoekers laten zien dat – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – een handicap niet meteen gelijk staat aan leed, inactiviteit en passiviteit. Sterker nog: emancipatiebewegingen van mensen met een handicap zorgden ervoor dat het de afgelopen decennia een mensenrechtenkwestie is geworden, vaak door fel te protesteren of bekwaam te lobbyen. Centraal in het onderzoek staat 1981, het VN-jaar voor mensen met een beperking.

Consolidator Grant

Het onderzoek wordt uitgevoerd dankzij een zogeheten Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Die werd in 2015 toegekend aan Monika Baár, bijzonder hoogleraar Midden-Europese Studiën. Kunstenaar Hélène Bléhaut heeft het onderzoek van Baár en haar collega’s nu uitgewerkt in een tiendelig stripverhaal.

Zelf een goed verhaal?

Bent u onderzoeker met een ERC-beurs, en is dat onderzoek geschikt om in stripvorm om te zetten? Mail uw idee dan naar info@erccomics.com, en wie weet gaat striptekenaar Hélène Bléhaut ermee aan de slag!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.