Universiteit Leiden

nl en

‘Schaarste aan kritieke metalen staat Nederlandse plannen voor elektrische auto’s in de weg’

'Het probleem is niet dat kritieke metalen opraken. De vraag is veel meer hoe snel je er aan kunt komen,' stelt milieuwetenschapper Benjamin Sprecher in Trouw. Samen met organisaties Metabolic en Copper8 schreef hij in een rapport dat de Nederlandse wens om in 2030 bijna twee miljoen elektrische auto’s te hebben niet realistisch is. Onder andere Trouw en NU.nl schreven over dit rapport.

Benjamin Sprecher

De wereldwijde productie van kritieke metalen die nodig zijn voor elektrische auto's schiet tekort voor een grootschalige Nederlandse overstap naar elektrisch rijden. ‘De transitie naar elektrisch vervoer is belangrijk,’ zegt Sprecher. ‘Alleen moeten we er bewust van zijn dat dit beleid niet zonder consequenties is.’ Zo legt hij uit dat een grotere vraag naar kritieke metalen – die ook nodig zijn voor zonnepanelen en windmolens – funest kan zijn voor de natuur. ‘Een grotere vraag leidt onvermijdelijk tot de bouw van nieuwe mijnen. Om overlast voor de mens te voorkomen, zullen die op afgelegen plekken komen, wat ten koste gaat van nu al schaarse natuurgebieden. We moeten ons hiervan bewust zijn en zorgen voor duurzamere mijnbouw.’

Media-overzicht

Het rapport waaraan Sprecher meewerkte, heeft veel impact gegeneerd. Zo gaat Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven het in december presenteren op de wereldwijde klimaatbijeenkomst Conference of Parties en schreven verschillende media over de conclusies van het rapport. Hieronder een overzicht:

Over Benjamin Sprecher

Benjamin Sprecher werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden en is hub-coordinator van het Resilience Cities Programma van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. Als onderzoeker staat hij middenin de maatschappij. Naast het schrijven van rapporten doet hij praktijkgericht onderzoek voor de gemeenten Leiden en Den Haag. Maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, vertelt hij in de universitaire podcast Enkeltje Wetenschap. Verder heeft hij een maandelijkse column in Leids universitair weekblad Mare. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.