Universiteit Leiden

nl en
Foto: Vladvictoria | Pixabay

André Gerrits in Trouw over de positie van wereldmacht Rusland

Door Westerse sancties zou Rusland na de annexatie van de Krim in 2014 geïsoleerd zijn geraakt op het politieke wereldtoneel. Volgens André Gerrits, Hoogleraar International Studies and Global Politics, is het tegendeel waar. In Trouw vertelt hij hoe dit zit.

Na de annexatie van de Krim werd Rusland door het Westen weggezet als paria van de internationale gemeenschap. Gerrits noemt deze opvatting ontzettend westers: ‘Rusland is nooit paria geweest op het internationale toneel. De annexatie van de Krim leidde alleen in het Westen tot felle reacties. Wij zagen die daad als een schending van internationaal recht en daarom gingen Europa en de VS over tot sancties. In een bredere, internationale context, leidde het tot weinig reacties.’ 

Tussen 2014 en 2019 heeft Rusland wereldwijd steeds meer invloed gekregen in verschillende delen van de wereld, waaronder in Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. De verklaring hiervoor ligt volgens Gerrits bij een sterke economische opleving van Rusland: ‘Het staatsinkomen is weer redelijk op niveau en bovendien heeft Poetin het leger flink gemoderniseerd. Daardoor heeft Rusland weer simpelweg de middelen om zich te positioneren als wereldmacht.’

Rusland maakt volgens Gerrits gebruik van de weifelende politiek in het Westen en pakt de kruimels op die het achterlaat. Hij noemt Syrië als een goed voorbeeld van hoe Poetin Rusland als wereldmacht profileert. ‘Syrië is een beetje een speeltuin van Moskou. De Russen kunnen er volop experimenteren met hun nieuwe wapentuig', aldus Gerrits.

Meer weten?
Lees het hele artikel op de website van Trouw (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.