Universiteit Leiden

nl en
Foto: moerschy | Pixabay

Ineke Sluiter bij Spraakmakers op Radio 1 over de verdeling van onderzoeksgeld in Nederland

Veel wetenschappers hebben moeite om de financiering van hun onderzoeksproject rond krijgen. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde en vicepresident van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW), spreekt over dit probleem bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

De discussie over de verdeling van onderzoeksgeld in Nederland is opnieuw opgelaaid. In april werd wereldwijd voor het eerst een foto gepubliceerd van een zwart gat. Het onderzoek naar zwarte gaten had ook een Nederlands tintje: sterrenkundige Heino Falcke werkte mee aan dit onderzoek. De aanvraag van Falcke voor een vervolgonderzoek werd echter niet gehonoreerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Als verklaring voor de afwijzing van het onderzoeksvoorstel noemt Sluiter de manier waarop het financieringsstelsel is opgezet: ‘Er is een tijdje geld voor onderzoek, maar daarna wordt er ook tegen een zeer succesvolle groep gezegd: “haal je geld maar uit de subsidiemarkt”, daar is de concurrentie groot. Het kan dus zo zijn dat goede onderzoeksvoorstellen net buiten het geld vallen, terwijl ze wel als goed beoordeeld worden.’

Meer weten?
Beluister hier het hele gesprek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.