Universiteit Leiden

nl en

'Banken nog niet op juiste pad bij aanpak witwaspraktijken'

Banken zijn massaal op zoek naar personeel voor controle op witwassen en andere criminele praktijken. Het toezicht op foute geldstromen is flink aangescherpt.

Marcel Pheijffer

Zo trof ING onlangs een schikking van 775 miljoen en het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar witwassen bij ABN Amro.

Het is dan ook alle hens aan dek bij de grote banken. Er zijn honderden nieuwe mensen nodig op de antiwitwasafdelingen. 'Ik zie dat de banken hun beste beentje voor proberen te zetten, en daar ook de middelen voor vrijmaken, maar dat wil nog niet zeggen dat ze op het juiste pad beland zijn', zei hoogleraar Marcel Pheijffer in het NOS Journaal van zondag 6 oktober 2019. 'Er komen mensen binnen die twee maanden geleden nog niet eens wisten wat witwassen was, en die moeten nu de transacties controleren. De arbeidsmarkt is nu dusdanig dat er te weinig aanbod is voor een te grote vraag.'

Banken zouden graag meer willen samenwerken om witwassen aan te pakken, maar onder meer privacyregels maken dat lastig.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.