Universiteit Leiden

nl en

'Wetgever zou regeling moeten treffen voor fraus legis'

De fiscus trekt - met succes - aan de noodrem om belastingontwijking te bestrijden. De noodrem is in dit geval het beroep op 'fraus legis', oftewel misbruik van recht.

Hans Gribnau

Fraus legis betekent dat belastingplichtigen zich houden aan de wettelijke regels, maar die zodanig toepassen dat de uitkomst strijdig is met het doel van de wet. De rechtbank Noord-Holland oordeelde in juni dat de Haagse bank NIBC en de Franse bank Société Générale misbruik van de wet maakten toen zij in 2006 een joint venture oprichten die uitsluitend was bedoeld om geld mee te verdienen ten koste van de fiscus. Met de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland is fraus legis helemaal terug van weggeweest.

Sinds kort is er een discussie onder fiscalisten over de gevolgen die fraus legis zou moeten hebben, zegt hoogleraar Belastingrecht Hans Gribnau in Het Financieele Dagblad. Hij legt uit dat zo lang belastingplichtigen zich aan de regels houden de Belastingdienst geen boetes mag opleggen. Fraus legis schrikt dus niet echt af. 'Misschien kan de wetgever hier een regeling voor treffen; de rechter zal dit vermoedelijk niet zelf doen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.