Universiteit Leiden

nl en
Foto: Edusoft | Pixabay

Lieke Smits over de rol van historici in beeldvorming over de Middeleeuwen

Tegenwoordig worden conservatieve maatschappelijke problemen weggezet als middeleeuws. Dit komt omdat de Middeleeuwen vaak een negatief beeld van een donkere gruwelijke periode oproepen. Historica Lieke Smits, die de religieuze cultuur van de Middeleeuwen bestudeert, bepleit op Overdemuur.org dat dit beeld van de middeleeuwen ten onrechte wordt gebruikt.

Een recent voorbeeld van de verwijzing naar de Middeleeuwen is volgens Smits een tweet waarin Femke Halsema op de brandstapel zou moeten belanden na vermeend machtsmisbruik bij de arrestatie van haar zoon. Smits: ‘De termen Middeleeuwen of middeleeuws worden gedrukt op alles wat als achterhaald en conservatief wordt gezien. Dit leidt tot historische onjuistheden. Systematische heksenvervolging vond grotendeels na de middeleeuwen plaats.’

Mythes en stereotypes over historische periodes moeten volgens Smits worden bestreden door historici omdat ze schadelijk en onjuist zijn. ‘Het typeren van ongewenste ontwikkelingen als ‘middeleeuws’ is een vorm van externaliseren waarmee een maatschappelijke ontwikkeling, wegzetten als iets wat niet in onze cultuur thuishoort.’

Meer weten?
Lees het hele artikel op de website van Over de muur

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.