Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen bij Bureau Buitenland over het strengere beleid tegen migranten op de Middellandse Zee

De Belgische krant de Standaard heeft onthuld dat er door de Europese Unie er geen informatie meer wordt gedeeld met hulporganisaties over migrantenboten in nood. Dit kan grote gevolgen hebben voor de migranten. Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis, reageert bij VPRO Bureau Buitenland op het strengere beleid van de Europese Unie.

De Europese Unie heeft de afgelopen jaren geprobeerd om met drones, vliegtuigen en schepen migrantenboten op de Middellandse Zee te signaleren met de militaire Sophia-operatie. Deze missie werd gestart om mensensmokkel tegen te gaan. Inmiddels worden er geen marineschepen meer ingezet om migranten te helpen. De vliegtuigen en drones, die nog wel worden gebruikt, kunnen alleen nog schepen lokaliseren, maar zenden geen noodsignalen meer uit naar hulporganisaties.

De kustwacht moet door het gebrek aan communicatie op de tast gaan zoeken naar de schepen. Iets dat volgens Lucassen niet past bij de Europese Unie: ‘alles is gericht is om te ten koste van alles, en in dit geval nogal wat doden, te voorkomen dat mensen het territorium van een staat van de Europese Unie bereiken. De EU die zich op andere momenten op de borst slaat als het gaat om mensenrechten en vluchtelingenverdragen, dan vloekt dit enorm met de dodelijke gevolgen van dit beleid.’

Meer weten?
Luister het hele gesprek met Leo Lucassen hier terug

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.