Universiteit Leiden

nl en

'Lagere energierekening is loze belofte van het kabinet'

Vorig jaar werd bekend dat dit jaar de energierekening 1,1 miljard euro hoger uitvalt dan het afgelopen jaar. Premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat beloofden daarop dat de rekening dit jaar weer omlaag zou gaan.

Een riskante belofte, zegt Michiel Spanjers van het Instituut voor Fiscale en Economische vakken te gast bij BNR Nieuwsradio. 'Mijn inschatting is dat er op dit moment te weinig geld beschikbaar is om de toezegging te doen om de energierekening voor alle huishoudens te verlagen.'

De belofte op de belastingdruk te verlagen, is in maart van dit jaar gedaan. 'Die 1,1 miljard is de verhoging die het kabinet zelf per 1 januari heeft doorgevoerd op de energierekening', zegt Spanjers. 'Als je als kabinet in maart zegt dat je een verlaging gaat doorvoeren, dat je dan op zijn minst je eigen verhoging zult moeten terugdraaien. Anders wordt het een loze belofte.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.