Universiteit Leiden

nl en
Foto: AvengerDove (Pixabay)

Jos Gommans over de Indiase deelstaat Kasjmir in Trouw

Sinds 1947 heeft de deelstaat Kasjmir een speciale status in de Indiase grondwet. Deze status is onlangs door de regering ingetrokken, iets wat voor spanningen tussen India en Pakistan zorgt. Jos Gommans, hoogleraar Koloniale geschiedenis en Wereldgeschiedenis gaat in op deze situatie en plaatst deze in context met soortgelijke conflicten.

Kasjmir is de enige Indiase deelstaat waar de meerderheid van de inwoners moslim is. De speciale grondwettelijke status moet voorkomen dat de regering in New Dehli de deelstaat via bevolkingspolitiek kan ‘hindoeïseren’.

Volgens Gommans is er een historistische parallel met andere conflicten: de annexatie van Sudetenland door Duitsland, de annexatie van Tibet door China en de nederzettingenpolitiek van Israël. De parallel met deze conflicten stemt Gommans echter somber: ‘Dat nu ook de grootste democratie ter wereld deze weg inslaat, is onheilspellend en laat zien dat de internationale rechtsorde steeds meer op de tocht staat’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.