Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan bij The Conversation over het Maanverdrag

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat er voor het eerst mensen rondliepen op de maan. Het internationale wetenschapsplatform The Conversation besteedt daarom aandacht aan de maan: gaan we er ooit weer heen, wat gaan we daar dan doen en van wie is de maan eigenlijk?

Tanja Masson-Zwaan

The Conversation sprak met verschillende deskundigen over de maan, onder wie Tanja Masson-Zwaan, docent aan het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht. Zij legt uit dat niet geheel duidelijk is of de grondstoffen van de maan mogen worden toegeĆ«igend door bedrijven die brood zien in het ontginnen ervan. 'Er is een verdrag uit 1979, maar er zijn wereldwijd maar achttien landen die dat hebben geratificeerd. Het verdrag is enigszins controversieel en wordt daarom vaak afgedaan als mislukt.'

De grootste spelers in de ruimte, waaronder de VS, Rusland en China, hebben het verdrag niet geratificeerd. 'Dat komt vooral doordat de maan volgens het verdrag valt onder het gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid. Het is niet geheel duidelijk wat dat betekent. Betekent het dat een bedrijf de winst bij het exploiteren van grondstoffen op de maan moet delen met alle andere landen die het verdrag onderschrijven? Veel landen zien daarom erg weinig in het huidige verdrag.'

Beluister hier het hele item (Tanja Masson-Zwaan vanaf ongeveer 20 minuten)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.