Universiteit Leiden

nl en

Suzan Verberne live bij NEMO Kennislink over pulpnieuws en clickbait

Word jij treurig bij het lezen van slecht nieuws? Geloof je alles wat in de krant staat? Wie bepaalt eigenlijk wat nieuws is? Tijdens NEMO Kennislink live op 11 juni 2019 sprak Desiree Hoving met drie wetenschappers en het publiek over de invloed van nieuws. Suzan Verberne van het Institute of Advanced Computer Science in Leiden was één van hen.

Pulpnieuws en clickbait

Verberne is datawetenschapper en ontwikkelt zoeksystemen om mensen te helpen datgene te vinden wat ze ook daadwerkelijk nodig hebben. Pulpnieuws en clickbait staat dit volgens haar in de weg.

Maar niet alles wat nep is, is volgens Verberne ook 'pulp': 'Pulpnieuws is niet-journalistieke content, heeft een lage kwaliteit en is commercieel. Dat staat los van of het waar is of niet. Er is ook nepnieuws van hoge kwaliteit, zoals de Speld, een satirische nieuwswebsite, heel succesvol en expres nep. En er is natuurlijk nepnieuws van hoge kwaliteit dat politiek beladen is. Of ik alles zou willen wegfilteren? Daar durf ik geen uitspraken over te doen. Je moet daarvoor goed kunnen bepalen of iets waar is of niet, en dat is lastig.'

Lees hier het volledige interview met Verberne: NEMO Kennislink - Goed nieuws is geen nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.