Universiteit Leiden

nl en

Eugenio Cusumano in de Volkskrant over arrestatie en vrijlating Sea-Watch kapitein Carola Rackete

De Duitse Sea-Watch kapitein Carola Rackete negeerde het verbod om aan te meren in Italiaanse wateren. Het leidde tot de arrestatie en later ook weer vrijlating van kapitein Rackete. Eugenio Cusumano, docent internationale betrekkingen, geeft uitleg bij deze situatie in de Volkskrant.

Aan boord van de Sea-Watch bevonden zich 42 migranten, die al dagen ronddobberden op zee. Rackete werd door het Italiaanse Openbaar Ministerie verdacht van medeplichtigheid en overtreding van het zeerecht.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, wilde haar de gevangenis in laten gaan voor mensensmokkel. Hij noemde haar een crimineel die een oorlogsdaad pleegde door het negeren van het aanmeerverbod in Italiaanse wateren. In Duitsland zijn waren ze van mening dat zij onmiddellijk vrijgelaten moet worden omdat er sprake was van een humanitaire noodsituatie.

Cusumano voorzag in gesprek met de Volkskrant al dat Rackete uiteindelijk niet veroordeeld zou worden tot een gevangenisstraf: ‘Ze zal worden uitgezet. Ze heeft een tactische vergissing gemaakt in de haven van Lampedusa, maar de rechter zal vermoedelijk oordelen dat de humanitaire motieven zwaarder wegen. De nood aan boord was echt hoog en daar is ze als kapitein ook verantwoordelijk voor.’

Meer weten?
Lees hier het hele artikel op de website van de Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.