Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek Wimar Bolhuis over belastingen in de media

Meerdere kranten en nieuwswebsites schrijven over een onderzoek van Wimar Bolhuis naar de Nederlandse belastingopbrengsten.

Het onderzoek van Bolhuis werd gepubliceerd in het economische tijdschrift ESB (€). Bolhuis concludeert onder dat de lasten op arbeid sinds 2010, toen Rutte aantrad als premier, flink omhoog zijn gegaan. Volgens Bolhuis gaat Rutte daarmee voorbij aan zijn recente oproep aan grote bedrijven om de lonen te verhogen. 

De lasten op arbeid stegen tussen 2007 en 2017 bijna twee keer zo hard vergeleken met het gemiddelde van andere EU-landen. Mede daardoor stegen de overheidsinkomsten uit belastingen in die periode van 35,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) naar 38,8 procent. 

De overheidsfinanciën zijn er dus behoorlijk op vooruitgegaan. Dat leidde tot een begrotingsoverschot van 1,2 procent van het bbp in 2017.

Het onderzoek van Bolhuis in de media:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.