Universiteit Leiden

nl en

Gerrit Dusseldorp in De Telegraaf over amateurarcheologen

Archeologische vondsten zouden automatisch eigendom moeten zijn van de Nederlandse staat. Dat bepleitte archeoloog Gerrit Dusseldorp in De Telegraaf.

In Nederland zijn veel amateurarcheologen actief die de bodem afspeuren met een metaaldetector. De meeste speurders houden hun vondsten zelf, schrijft Dusseldorp in het dagblad. Slechts een à twee procent van de vondsten wordt gemeld in het Portable Antiquities Netherlands Scheme (PAN), een online portaal waarin archeologen en metaaldetector-hobbyisten samenkomen.

Ik wil dat de wettelijke basis van metaaldetector-archeologie verandert,’ schrijft Dusseldorp. ‘Ik vind dat je jezelf niet zomaar een object dat van ons allemaal is, mag toe-eigenen. Ook objecten die schroot lijken, kunnen erg waardevolle wetenschappelijke informatie onthullen.’

Lees het volledige artikel in De Telegraaf. Of lees het uitgebreidere artikel op Wetenschap.nu

Deze amateurspeurders meldden hun vondst wél aan

Sommige amateurspeurders melden hun vondsten wel keurig aan. Daardoor kon onze historicus Liesbeth Claes een Romeinse muntenschat bestuderen. Lees hier een reportage over deze bijzondere ontdekking.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.