Universiteit Leiden

nl en

VS en Luxemburg gaan samenwerken in de ruimte

De VS en Luxemburg hebben een verdrag gesloten over samenwerking in de ruimte. Hoewel Luxemburg nog nooit een raket heeft gelanceerd is het toch niet vreemd dat juist Luxemburg aandacht heeft voor de ruimte.

Tanja Masson-Zwaan

De landen hebben afspraken gemaakt over de exploitatie van grondstoffen in de ruimte. 'Dat kunnen metalen zijn die op maan te vinden zijn en belangrijk kunnen zijn voor de uitvoeren van projecten in de ruimte', zegt Tanja Masson-Zwaan van het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht in het NOS Radio 1 Journaal. 'Water dat je in de ruimte vindt kan weer belangrijk zijn voor de aanwezigheid van mensen in de ruimte. Bedrijven willen daar nu commercieel mee aan de slag.

Luxemburg is gericht op innovatie. 'Het land lanceert geen raketten, maar heeft wel financiĆ«le middelen en is altijd op zoek naar innovatieve activiteiten. Met satelliet-tv waren ze ook een van de eerste in de wereld. En recent is er een wet aangenomen die dergelijke ruimteprojecteren faciliteert.'

Duidelijke afspraken over het eigendom van de ruimte zijn er niet, zegt Masson-Zwaan. 'De ruimte is van ons allemaal en van niemand. Je mag geen eigenaar van de maan zijn, maar of je eigenaar mag zijn van hulpbronnen die je kunt verhandelen is niet helemaal duidelijk. De VS en Luxemburg lopen met dit verdrag vooruit op internationale duidelijkheid.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.