Universiteit Leiden

nl en

Verwilderde huiskatten tellen op Schiermonnikoog

De grofweg 3 miljoen huiskatten en verwilderde huiskatten in Nederland bedreigen belangrijke ecosystemen. Systeembioloog Maarten Schrama onderzoekt daarom het gedrag van zo’n vijftig verwilderde huiskatten op Schiermonnikoog. Wetenschapsprogramma De Kennis van Nu zocht hem op.

Katten: vriend of vijand?

De huiskat is voor velen een schattige metgezel, maar kan voor de natuur funest zijn. De huiskat is namelijk een invasieve exoot, een soort die van nature niet in Nederland voorkomt. In de aflevering is te zien hoe weinig de huiskat verschilt van de wilde kat en daardoor nog steeds een jachtinstinct heeft. Jaarlijks vallen miljoenen vogels en andere dieren in Nederland ten prooi aan huiskatten, wat ecosystemen uit balans brengt.  

Hoe schadelijk zijn katten?

Presentator Elisabeth van Nimwegen bezocht Maarten Schrama op Schiermonnikoog, waar hij het jachtgedrag van verwilderde huiskatten onderzoekt. ‘Schiermonnikoog is heel interessant, omdat het een afgebakend geheel is’, vertelt Schrama in de uitzending. ‘Daarom kan je er op Schiermonnikoog achter komen hoeveel katten er precies op het eiland zijn. Daardoor kan je op eilanden goed onderzoeken of katten echt hele grote effecten hebben.'

Bekijk hier de volledige aflevering:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.