Universiteit Leiden

nl en

Het Levend Lab bij KRO De Monitor

In het nieuwe dossier ‘Bestrijdingsmiddelen’ zoekt onderzoeksprogramma De Monitor uit hoe verantwoord het gebruik van bestrijdingsmiddelen is en wat bijvoorbeeld de invloed is op planten, dieren en mensen. In de eerste aflevering over het onderwerp, gaat presentator Teun van de Keuken op bezoek bij het Levend Lab. In dit openluchtlaboratorium doet het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) onderzoek naar de effecten van landbouwstoffen op het waterleven.

Van alle kanten

Bestrijdingsmiddelen zijn er om ongedierte en onkruid tegen te gaan. Maar, is het gebruik van deze middelen wel verantwoord? De Monitor bezoekt verschillende partijen om het onderwerp van verschillende kanten te belichten: boeren, producten, particulieren en ook verschillende onderzoekers. Zo bezoekt Teun van de Keuken ook het Levend Lab, waar hij spreekt met Maarten Schrama van het CML.

Onderzoek in de echte wereld

Schrama en zijn collega's doen onderzoek naar de invloed van insectenbestrijdingsmiddelen op het waterleven in een natuurlijke omgeving. Dit doen ze door in opeenvolgende slootjes verschillende concentraties insecticide toe te dienen. Het onderzoek heeft grote meerwaarde bovenop het onderzoek dat producenten van de middelen in het laboratorium uitvoeren. ‘Het probleem met zo’n lab, is dat de natuur gewoon een heel stuk complexer is dan een laboratorium’, vertelt Schrama. ‘In een sloot zitten ontzettend veel verschillende soorten. Maar een heel klein deel van deze beesten wordt daadwerkelijk onderworpen aan de testen. Plus, in natuurlijke sloten spelen andere stressfactoren, zoals honger, een rol. In de laboratoria worden ze goed gevoerd.’

Wake-up call

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van bestrijdingsmiddelen veel langer zichtbaar is dan verwacht en zelf gepaard kan gaan met het bijna geheel verdwijnen van al het leven in zo’n sloot. Schrama hoopt dat het onderzoek in het Levend Lab een wake-up call is voor mensen die gaan over de toelating van bestrijdingsmiddelen. ‘Ik hoop dat ze beseffen dat het misschien ook nadat stoffen zijn toegelaten, toch even goed is om te kijken wat het nou in het echt doet…’

Bekijk hier de gehele aflevering over bestrijdingsmiddelen. De Monitor: Schade door bestrijdingsmiddelen.

Schrama bekijkt het leven in een schep slootwater met Presentator Teun van de Keuken
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.